28 Marca 2023
Zapraszamy do zapisów na bezpłatny webinar na temat bezkontaktowego wykrywania stężenia histaminy w filetach z tuńczyka, przy użyciu systemu skanowania hiperspektralnego Headwall z klasyfikacją widmową perClass Mira.
Badania ryb: WYKRYWANIE HISTAMINY W TUŃCZYKU
Histamina jest naturalnie występującą substancją, która z czasem może gromadzić się w żywności do poziomu toksycznego. Dlatego oznaczanie poziomu histaminy w żywności jest ważnym aspektem jej bezpieczeństwa.
Kiedy spożywane są owoce morza, podwyższony poziom histaminy może powodować zatrucie Scombridae – najczęściej występujące w wyniku spożycia ryb należących do rodziny Scombridae – tuńczyka i makreli, ale także innych, takich jak bluefish, mahi-mahi i inne.
Eksperci z firmy Headwall, pokażą, w jaki sposób można przewidzieć stężenie histaminy ryb w filetach z tuńczyka za pomocą systemu obrazowania hiperspektralnego z oprogramowaniem do analizy perClass Mira w celu przeprowadzenia klasyfikacji spektralnej z modelowaniem regresji.